Mijn fuchsia's en ik.

Tips voor het overwinteren van fuchsia’s. 

Fuchsia’s kunt u op meerdere manieren overwinteren. De verschillende methodes staan hieronder beschreven. Het hangt ondermeer van de mogelijkheden van uw woonsituatie af, wat voor u de beste keus is. De allerbelangrijkste voorwaarde is, dat fuchsia’s vorstvrij moeten overwinteren. De ideale overwinteringtemperatuur is voor de meeste fuchsia’s tussen 3 en 8 graden Celsius. 

Overwinteren in uw huis:

Dat kan bijvoorbeeld in de kelder, in een kruipruimte onder de vloer of bij de watermeter onder de voordeurmat. In al deze gevallen overwinteren de planten dan in het donker. Daarvoor moet u wel een goede voorwaarde scheppen: knip de fuchsia’s flink terug en haal alles wat niet verhout is weg: bladeren, niet verhoute stengeldelen en vanzelfsprekend de bloemen. U houdt dus vaak alleen maar een stok met wat ingekorte zijtakken over. Het voordeel van deze methode is bovendien, dat u geen ziekten mee naar binnen neemt. Vanwege het ontbreken van ieder bladgroen kunnen de planten heel goed in het donker staan.

Voordat u deze ingekorte planten weg zet, is het aan te raden ze te benevelen met een schimmelwerend middel, dat in bijna ieder tuincentrum te koop is. De ‘stokken’ mogen nooit indrogen: benevel ze af en toe. De kluit zelf mag ook niet indrogen maar moet licht vochtig blijven.

Let op:

De zolder is bijna nooit een goede plaats, omdat daar meestal de centrale verwarming staat te branden. De temperatuur is dan bijna altijd te hoog. (boven 8 graden Celsius). Een onverwarmde slaapkamer zou misschien nog net tot een van de mogelijkheden kunnen behoren. 

Overwinteren in de schuur:

Dat kan een optie zijn als de schuur maar ‘vorstvrij’ is. Bij een paar graden vorst kan noppenfolie wel uitkomst bieden, maar houdt de vorst langer aan dan is dit ‘geen’ goede mogelijkheid. 

Overwinteren in de tuin:

Indien de grondwaterstand in uw tuin niet te hoog is, kunt u overwegen om uw fuchsia’s in te kuilen. De tekening spreekt voor zich. Leg de planten op een laag turfmolm, die niet droog moet zijn. Anders trekt het vocht uit de fuchsia’s in de turfmolm. De turfmolm kan zo vochtig zijn dat bij uitknijpen er net geen vocht uitkomt.

De fuchsia’s behandelt u hiervoor net zo als bij ‘overwinteren in huis’ is beschreven 

Overwinteren in een oude (kapotte) diepvrieskist:

Dat is een van de betere opties. Wel even de stekker er uittrekken! Het is eigenlijk hetzelfde als inkuilen, maar dan binnen. Vul de kist gedeeltelijk met licht vochtige turfmolm en leg daar de planten op en dek die dan weer af. De diepvrieskist laat u open staan door een blokje of iets dergelijks tussen het deksel te leggen. Alleen bij vorst wordt het deksel gesloten. 

Overwinteren in de kas:

Heeft u een kas met verwarming, dan zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. De meeste fuchsialiefhebbers die gezegend zijn met zo’n kostbaar bezit, nemen in het najaar stek van hun hangende fuchsia’s die dan op die manier bij een graad of 10 de winter ‘doorsudderen’. Het is dan natuurlijk ook mogelijk struikfuchsia’s wat terug te snoeien, op te potten en zo licht groeiend de winter door te loodsen. De ruimte onder de tabletten is ook uitstekend te benutten om de fuchsia’s, ontdaan van alle groen, als tinnen soldaatjes horizontaal op elkaar te leggen. Ze kunnen dan aan het einde van de winter weer worden opgepot en opnieuw aan de groei worden gebracht.

Mijn fuchsia en ik.

Uit de winterberging

Het is altijd weer spannend hoe de fuchsia’s er aan toe zijn, als we ze uit de winterberging halen. Vaak zien we al uitlopers aan het hout zitten. Meestal zijn dat van die witte, slappe loten, die zich bij veel te weinig licht hebben ontwikkeld. Deze loten kunt u het beste geheel wegknippen.

We knippen de planten nog wat terug en halen ook het dode hout weg. Om te zien of het hout daadwerkelijk dood is, kunnen we het beste even met de nagel in de bast krabben. Is de kleur onder de bast bruin, dan is die tak dood en knipt u hem weg tot net boven de vertakking van een levende tak (die groen is onder de bast).

Ook van de wortels kan in de meeste gevallen rustig iets afgeknipt worden. Zien ze er verschrompeld uit en zijn ze bij het doorknippen bruin van kleur, dan is het echt nodig ze te verwijderen; een gezonde wortel ziet er bij het doorknippen wit uit.

De (gesnoeide) wortelkluit moet in verhouding staan tot de (gesnoeide) pruik.

Oppotten

Na dit voorbereidend werk kunnen we aan de slag om de overjarige planten op te potten. Maak eerst de potten schoon en zoek wat potscherven bij elkaar om die op de bodemgaten te leggen. Deze houden niet alleen het verlies van de potgrond tegen, maar geven het te veel aan water een goede kans weg te lopen.

Om het uitlopen van de oude stengels te stimuleren, is regelmatig nevelen met lauw water aan te raden. Lopen de planten eenmaal uit dan geeft het nevelen met bemest water (‘bladbemesting’) de fuchsia’s een groeistoot. Voor de bladbemesting nevelt u met water waaraan kunstmest is toegevoegd in de hoeveelheid van 1 gram op 1 liter water (afgestreken theelepel).

Potgrond

Goede potgrond is letterlijk de basis van onze fuchsia’s. Aan de samenstelling er van moeten we hoge eisen stellen.

Voedselrijk. Schaft u vooral goede potgrond aan, waar het bekende keurmerk R.H.P. op vermeld staat. (R.H.P. staat voor: Regeling Handelspotgrond Proefstations)

Laat u niet verleiden door heel goedkope potgrond die bijvoorbeeld in een supermarkt te koop is aan te schaffen.

Voor een goede voedingswaarde is mengen van koemestkorrels door de potgrond aan te bevelen. Het bekende merk ‘Culterra’ geeft als bemestingsadvies 10 gram korrels per pot van 10-15 cm doorsnede.

Om de twee maanden herhalen we de bemesting door die hoeveelheid door de toplaag te werken.

Op een dergelijke manier verrijkte potgrond kunt u beschouwen als het basismateriaal, zeker als ook nog wat cocopeat wordt toegevoegd (zie onder).

Vanaf mei-juni beginnen we bij te mesten met een snel opneembaar voedingssupplement.

Begin met het wekelijks toedienen van een bloeimiddel, bijvoorbeeld

   *NPK. 10-52-10.

Door dit middel wordt de knopvorming gestimuleerd.

Na een week of drie wisselt u het bloeimiddel af met een groeimiddel.

   * NPK. 20-20-20.

 

Dit supplement brengt de groei van de scheuten op gang samen met de reeds aangelegde bloeiknoppen.

Houdt nu de plant goed in de gaten en wissel wekelijks met groei- en bloeimiddel.

Bemest uw fuchsia’s na eind augustus niet meer. Daarmee voorkomt u, dat u de planten te veel uitput.

Luchtig. Het is bekend dat fuchsia’s van luchtige potgrond houden. Druk de kluit bij het oppotten dus niet te vast aan. Maar aan de samenstelling van de grond is zeker ook wat te doen.Kies voor grove potgrond. Er zijn wel liefhebbers die de grond zeven voor een beter resultaat; het omgekeerde is waar. Niet zeven dus!

Er zijn ook liefhebbers die hun fuchsia’s kweken in orchideeëngrond. Aan u de keus, maar nodig is het niet.

Vochthoudend. Een nadeel van de meeste potgrond op turfbasis is dat bij sterke uitdroging de kluit krimpt en los komt te staan van de potrand. Als u een keer vergeten hebt water te geven kan dit zeer vervelend zijn. Uitgedroogde turf neemt heel moeilijk opnieuw water op.

Tegenwoordig is hier een uitstekende oplossing voor. Meng de potgrond met cocopeat (1 deel op 3 delen potgrond). In de vorige aflevering kwam dit al even ter sprake. Al is cocopeat helemaal ingedroogd, het neemt bij gieten direct water op. Bovendien is het nog beter in het vocht vasthouden dan gewone potgrond.

Nog beter is het om geen potgrond op turfbasis te gebruiken. De turf welke de potgrondleveranciers in Nederland gebruiken komt vaak uit kwetsbare veengebieden uit de voormalige Oostbloklanden. Gelukkig wint de turfvrije potgrond steeds meer terrein in Nederland.

Goed waterdoorlatend. Het is bekend dat fuchsia’s van een vochtige kluit houden, maar zeker niet te nat. Dat betekent dat een teveel aan water goed weg moet kunnen lopen. Als u zich aan de bovengenoemde tips heeft gehouden, zit het met die ‘waterdoorlatendheid’ wel goed!

Verdere verzorging

Als de fuchsia’s goed aan de groei zijn, is regelmatig toppen belangrijk. Haal bij de nieuwe loten, nadat zich twee bladparen hebben ontwikkeld, de top er uit. In het begin kan dat zelfs al na één bladpaar.

In de oksels vormen zich nieuwe loten. Pas daarbij hetzelfde toe. Ga hiermee door tot half mei. Het resultaat is een mooie volle fuchsia. (Voor hangende fuchsia’s kan ook na drie bladparen getopt worden.)

Nu liggen ook zuigende insecten op de loer om de aanval op uw fuchsia’s in te zetten. (bladluizen, cicades en dergelijke). Een handig bestrijdingsmiddel is Admire N.

Opgelet! Chemische bestrijdingsmiddelen doden niet alleen schadelijke- maar ook nuttige insecten. Bovendien kunnen de middelen bij ondeskundig gebruik uw gezondheid schaden.

Als u bladluizen milieuvriendelijk wil bestrijden, kunt u dit doen met zeepwaterspiritus.

Veel narigheid kan worden voorkomen door de fuchsia’s niet te dicht op elkaar te zetten. Zet ze ook niet op een tochtige plek. Daar kunnen fuchsia’s slecht tegen en worden ze een gemakkelijke prooi voor belagers.

   *Wat betekent NPK?

N staat voor stikstof. Deze stof zorgt voor blad- en stengelgroei.

P staat voor fosfor en zorgt voor de aanleg van bloemknoppen.

K staat voor kalium. Kalium zorgt voor een stevig skelet en hardt de nieuwe scheuten af.